Kunst & Vakwerk, Past Precies!

Al sinds onze studententijd op de kunstacademie in Kampen is één van onze favoriete gespreksonderwerpen: dit kan toch beter!

Thuis, op reis, in hotels, restaurants, openbare ruimtes of waar dan ook, we kunnen het niet laten om te kijken of dingen niet praktischer kunnen, meer in balans, spannender, of in een ander kleurtje. In het begin bleef het bij kladjes en ideeën op bierviltjes en op de achterkant van placemats. Maar inmiddels zijn veel van onze ideeën uitgevoerd. 

 

Het eerste voorbeeld daarvan is ons eigen woonhuis waar we ons denk-, reken- en tekenwerk konden botvieren op het uitgewoonde voormalige studentenhuis uit 1890. Door als uitgangspunt de oudhollandse stijl te nemen en van daaruit te renoveren is het pand in zijn oude luister hersteld. Het is nu een karakteristieke stadsvilla met planken wanden, terrazzo elementen, oude vloertegels, een nieuwe monumentale spiltrap, smeedwerk, en overal kasten op maat. Overal is de liefde voor het timmerambacht zichtbaar (Adriaan), en voor het eerst kon er een compleet kleurenplan uitgewerkt worden (Linda). Het huis past ons nu precies! 

 

De complete renovatie van ons huis bracht aan het licht dat veel details nauwelijks van tevoren bedacht kunnen worden. De grote lijnen waren natuurlijk duidelijk toen we begonnen met de ruwbouw, maar veel details zijn ter plekke bedacht met het gereedschap in de hand. De kunst is om opties open te houden tijdens het werk, om in een later stadium nog te kunnen kiezen voor de beste oplossing.

Dit 'visitekaartje avant la lettre' heeft zijn uitwerking niet gemist. Diverse klussen volgden, in het begin vooral voor Adriaans timmerwerk. Maar gaandeweg raakte Linda steeds meer betrokken bij het ontwerpen, en in een paar jaar tijd ontpopten we ons tot Kunst & Vakwerk: een veelgevraagd team voor de meest uiteenlopende interieur-projecten. In samenspraak met de klant komt er, meestal in een soort brainstorm een proces tot stand van schetsen, sfeer bepalen, een kleurenplan kiezen en 3D-tekeningen maken. Tijdens het verbouwen en schilderen blijven we alert, en ook voor de finishing touch zoals kranen, lampen, spiegels en gordijnen geven we graag advies. Omdat we veel van wat we bedenken ook zelf doen, hebben we voortdurend de vinger aan de pols om het best mogelijke resultaat te bereiken.

 

We bedenken én maken met evenveel plezier losse meubels zoals modulaire kasten, boekenkasten, industrieel-moderne tafels (groot en klein), houten trappen, et cetera, en zoeken voor al die dingen de juiste kleur. 

 

Kunst & Vakwerk luistert goed naar de wensen van de klant en gaat in het ontwerp altijd op zoek naar slimme doch elegante oplossingen en praktisch gebruik. En als we het zelf niet kunnen maken, putten we uit een uitgebreid netwerk van gelijkgestemde vaklieden met wie (bijna) alles te realiseren is. 

 

Adriaan Stam en Linda Westera