“Hebben jullie misschien een leuk idee voor de bovenfoyer?”
Met deze vraag luidde Jelle Wouda, directeur van de Stadsgehoorzaal Kampen bij Kunst&vakwerk een enthousiaste en meeslepende tijd in van brainstormen en ontwerpen. Met als doel om de sombere gedateerde foyer op de eerste verdieping van het monumentale theater te veranderen in een plek waar mensen graag willen zijn.
Als uitgangspunt voor het ontwerp is gekozen voor de sfeer en stijl van rond 1891, het bouwjaar van de Stadsgehoorzaal. Dit gaf direct een aantal bruikbare aanknopingspunten qua materiaal en detaillering. In nauw overleg met Wouda is er een artist's impression tot stand gekomen op basis waarvan de bouw is gestart.
De lambrisering, de houten bar, de oude schouw en de inscripties boven de deuren: alles ademt grandeur en ouderwetse kwaliteit. De ruimte werd Salon 1891 gedoopt, en bezoekers wanen zich nu in een origineel deel van het gebouw.
Een in het oog springend detail in Salon 1891 is het verdiepte bankje bij het raam. De oude vloer is op die plek anderhalve meter naar beneden gebracht om op één lijn te komen met de bestaande vloer. Daardoor kwam het nieuwe stuk vloer als het ware midden in de ronde ruit boven de hoofdingang terecht. Het verdiepte zitje dat Adriaan als oplossing hiervoor heeft bedacht werd direct een populair plekje. Om de akoestiek te verbeteren bedacht K&V een oplossing in stijl door één wand te laten bespannen met een weelderig klassiek textiel, hetgeen precies past in de sfeer van weleer.
Salon 1891 wordt nu volop benut als foyer, en verhuurd als vergaderruimte of feestlocatie. Missie geslaagd.