Sigarenfabriek De Olifant

In de nog altijd werkende sigarenfabriek 'De Olifant' in de binnenstad van Kampen was het in de loop van vele jaren een ratjetoe geworden. Kunst & Vakwerk is gevraagd om daar verandering in te brengen. We bedachten een plan om alle verschillende ruimtes tot een rustig en logisch geheel te maken. Het moest behalve mooi óók functioneel zijn, want de fabriek zou gewoon blijven draaien.

 

Als uitgangspunt hebben we de stijl van de prachtige monumentale panden genomen (eind 19e eeuw) waarin de sigarenfabriek is gevestigd. Het wemelt er van de originele elementen als oude vloeren, balken en muren en er staan geweldige machines. Daarbij staat het vol met balen tabak, rechtstreeks afkomstig uit Java of Brazilië. In alles is oude kwaliteit en liefde voor het sigarenvak te zien.

 

Om lijn te brengen in de veelheid aan ruimtes zijn we begonnen met een kleurenplan. Hoofdaccenten zijn gelegd met 'machinegroen', een kleur die vroeger veel werd toegepast in fabrieken. 

Dit heeft het geheel behoorlijk opgefrist, en omdat deze kleur op diverse plekken terug komt ontstaat er als vanzelf een begrijpelijk geheel. Andere gebruikte kleuren zijn ossenbloed, signaalzwart en warmgrijs.

We voegden daarbij een serie industriële lampen op strategische plekken zodat alles sfeervol wordt uitgelicht.

 

Veel provisorische kasten en schappen moesten het veld ruimen, en ervoor in de plaats kwamen enkele doorkijkjes die de verschillende delen van de fabriek nu visueel met elkaar verbinden. Twee eenvoudige inbouwkasten, gemaakt van planken, met een klein werkblad ertussen zorgen voor gebruiksgemak en rust. Voor de meest waardevolle tabaksbladen moest iets bijzonders worden gemaakt. De rommelige schappen hebben plaats gemaakt voor handige en eenduidige stellingen waar deze mooie balen tabak tot hun recht komen.